סיורים על פי לוח השנה לבתי הספר העל יסודיים
אלול-תשרי
-
סיור באווירת ימי אלול וחגי תשרי בעקבות מחפשי דרך, חולמים ומְתקנים. נדבר על תנועות של תשובה ותיקון, נלמד על הקשר בין החיפוש לבין חודש אלול ומדוע כל זה קורה דווקא בתחילת השנה.
מסלול הסיור: משכנות שאננים, קבר דוד בהר ציון, הרובע היהודי
משך הסיור: 3 שעות
חשוון
-
בחודש זה שבו התרחש רצח רבין נתחקה אחר דמותו, אחר המאורעות המשמעותיים בחייו המשקפים אירועים רבי משמעות גם בחיי היישוב והמדינה.
מסלול הסיור: רכס שיירות, קריית ענבים, קריית הלאום, הר הרצל
משך הסיור: 7 שעות
-
בשנים שקדמו להקמת מדינת ישראל חיו מאות אלפי יהודים בארצות ערב ובאיראן. עקב הסכסוך הערבי-ישראלי וסביב הקמת מדינת ישראל נפגעו יהודים אלו מאלימות ומחוקים מפלים. ה-30 בנובמבר נקבע כיום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן. לציון תאריך זה נסייר ונכיר את סיפורם המרתק והלא מוכר של עולי ארצות ערב בירושלים בשנות החמישים.
לבחירתכם שלושה מסלולים:
סיפורה של מוסררה – בתיה המרווחים והנאים של מוסררה מְספרים סיפור מורכב של ימי סער ומאבק. בשנות העיר החצויה הייתה מוסררה שכונת סְפַר ענייה ותושביה סבלו מהתנכלויות מעֵבר לגבול והיו נתונים בסכנת חיים יום-יומית. בראשית שנות השבעים הוקמה בה תנועת ‘הפנתרים השחורים’ אשר תבעה צדק חברתי. בסיור בין בתי הפאר והשיכונים בסמטאות הציוריות נשמע על הימים ההם ונכיר את השכונה כיום: חיי קהילה משגשגים, אמנות ורוח ושילוב מרתק בין ישן לחדש.
קריית יובל – משכונה למעברה – היא הייתה גם בית מזמיל וגם קריית יובל, גם שכונה וגם מעברה, וימיה כמעט כימי המדינה… נספר על קליטת עלייה במעברת האסבסטונים, על זיכרונות ילדות והווי החיים בשכונה בין זמירות ופיוטים לפחונים ולשיכונים.
קטמונים או גוננים? – שיכוני הקטמונים נבנו בתחילת שנות החמישים כדי לתת מענה מהיר בשנות העלייה הגדולה ויושבו בהם עולים מכל קצווי תבל. נצא לסיור בעקבות חיי הקהילה וההווי השכונתי בשיכונים, ובמהלכו נכיר את סיפורה של השכונה ונפגוש יוזמות קהילתיות וחברתיות רבות. נסייר בעקבות הסיפורים על הקמת בתי הכנסת, אוהל יוסף ותנועת האוהלים, נכיר את השתלשלות המאבק על עמק הצבאים, את פארק המסילה ועוד.
משך הסיורים: 3 שעות
כסלו
-
סיור ברוח ימי החג באווירה הקסומה של ערב חנוכה. נדבר על משמעות החג, נשמע סיפורי גבורה ואור בימים ההם בזמן הזה, ונפגוש סיפורים ואישים שיסייעו לנו לראות את האור בתוך החושך.
מסלולי הסיור לבחירתכם:
- סיור בסמטאות הרובע היהודי ובכותל
- סיור בחצרות שכונות ‘נחלאות’ הסמוכות לשוק מחנה יהודה
משך הסיור: 3 שעות
שבט
-
לרגל יום הולדתה של הכנסת נצא לסייר בקריית הלאום, ‘כרטיס הביקור’ של המדינה. נלמד על בחירתה של ירושלים כעיר בירה ונכיר מקרוב את מוסדות השלטון הנמצאים בה. נכיר גם את מנורת הכנסת ונעמוד על גלגוליה מאז ימיה במשכן ועד בחירתה לסמל המדינה.
מסלול הסיור: בניין הכנסת (מבחוץ), מנורת הכנסת, גן הוורדים, בית המשפט העליון ואנדרטת חטיבת הראל
משך הסיור: 3 שעות
-
בשיפולי העיר ובינות לעצים שוכן עולם שלם, יפהפה ונסתר של טבע, חי וצומח. נצא לגלות שרידי טֶרסות וחקלאות קדומה, נערוך תצפיות נוף, נלמד על עקבות מורשת קרב המסתתרת ביער ונדון בנושאים של קיימוּת ואיכות סביבה.
מסלול הסיור: שכונת יפה נוף, שביל הארז העליון, ארז בן-גוריון, חורבת חממה ומצפה כרם, מרכז ציפורי
משך הסיור: 3 שעות
-
עמק הצבאים הוא ריאה ירוקה בלב העיר. נצא לסיור בעקבות מאבקים חברתיים וסוגיות של שימור מול פיתוח שאפשרו את שמירתו של העמק. ניפגש עם יושבי העמק: צמחים, ציפורים וצבאים, נלמד על תכונותיו וייחודו של הצבי ונהנה מפנינת טבע ירושלמית.
מסלול הסיור: עמק הצבאים
משך הסיור: 3 שעות
אייר
-
בין יום הזיכרון ליום השואה נצא לסיור בהר הזיכרון הממלכתי. נפסע בין השבילים ובין דפי ההיסטוריה ונשמע סיפורי גבורה וחזון: מאנדרטת ‘נצר אחרון’ והאנדרטה לצנחני היישוב שנפלו באירופה, דרך קברו של הרצל, חוזה המדינה, וקברם של ראשי היישוב החולמים על הקמת מדינה כנגד כל הסיכויים ועד חלקת גדולי האומה ובית הקברות הצבאי.
מסלול הסיור: השביל המחבר, אנדרטת נצר אחרון, חלקת גדולי האומה ובית הקברות הצבאי
משך הסיור: 4 שעות
-
‘יכולה ירושלים ללא מדינת ישראל, אך לא יכולה מדינת ישראל ללא ירושלים’ (דוד בן-גוריון). נצא לסיור בעקבות המאבק בדרך אל העיר במלחמת העצמאות בין שרידי מחסומים, משוריינים ופיסות היסטוריה מפוארת.
מסלול הסיור: רכס שיירות, בית הקברות בקריית ענבים, הקסטל
משך הסיור: 7 שעות
-
‘כשקַר ורטוב ויורד עלייך גשם, גם לאויב קר ורטוב ויורד עליו גשם…’ משפט זה הכריע את הקרב בסן סימון ואת גורלה של דרום ירושלים במלחמת העצמאות. נצא לסיור בעקבות הגורמים לקרב ומהלכו, ניפגש עם דמויות אחדות ובהן רפול, יורם קניוק ואורי בן-ארי שלחמו על גבעה פסטורלית זו. נלמד מה היה בקרב זה שהכריע את עתידה של ירושלים.
מסלול הסיור: מנזר סן סימון ושכונת קטמון
משך הסיור: 3 שעות
-
סיור לאורכו של ‘הקו העירוני’, קו הגבול שחצה את ירושלים במשך תשע עשרה שנים. נלמד על הגורמים שהביאו לסרטוטו של הקו דווקא בתוואי זה, נפגוש את הווי החיים לאורך הקו, נשמע על דילמות ועל מציאות מורכבת ומשונה וגם על מקרים משעשעים שיצרה מציאות זו של גבול בלב עיר, עד לסיומה של התקופה בעת איחוד העיר.
מסלול הסיור: טיילת ארמון הנציב, מוזיאון הרכבל, ימין משה. ניתן לסיים את הסיור בגבעת התחמושת
משך הסיור: 3 שעות
לא מצאת את מה שחיפשת?
דברו איתנו, ונתפור לכם סיור שיתאים לכם בדיוק!
בית הספר ללימודי ירושלים של יד יצחק בן־צבי, הכתובת שלכם לכל עניין ירושלמי…
לפרטים ולהזמנות: תרצה רבינוביץ 050-7439049 [email protected]